Een reis in 2015 door Centraal Azië: de reisreportage met veel foto's over Oezbekistan
Op drie aparte webpagina's vindt u een reisverslag, met daarbij een reisfotoreportage, over onze reis door Centraal Azië, namelijk langs de mooiste stukken van de legendarische Zijderoute, en wel door Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië. Aan elk land is een pagina gewijd. Op deze pagina het land met de meeste kunstschatten: Oezbekistan. Eerst wat bladzijden over Oezbekistan als land: politiek, geografisch, culinair, etc. Dan komt het reisverslag, met uitgebreide informatie over de bezochte kunststeden als Khiva, Bukhara en Samarkand. De tekst telt op papier 47 pag. A-4. U zou het reisverslag misschien als kunstreisgids kunnen gebruiken. Het verhaal wordt geïllustreerd met 657 foto's, die u aan het eind allemaal nog eens kunt bekijken in een galerij, zonder bijschriften.
Voor dit deel van mijn verslag over de Zijderoute heb ik, naast van mijn eigen ervaringen, en info van reisbegeleider en gids, gebruik gemaakt van diverse internetbronnen, als Wikipedia, Oezbekistan.nl, Amnesty.nl en diverse andere websites o.a. van reisorganisaties en de reisgids “Kunst-Reiseführer Zentralasien Uzbekistan, Kirgistan, Turkmenistan” u.s.w. Fascinierende Reiseziele entlang der legendären Seidenstrasse" door Klaus Pander/ uitg. Dumont Kunst-Reiseführer).
© Lammert Metselaar/ Reizenenschrijven.com/ 2015
Onze reis een klimaat-neutrale reis
Onze reis hebben wij voor C02 gecompenseerd via het Fair Climate Fund. Wat is FairClimateFund?
"FairClimateFund is een BV zonder winstoogmerk. Voor bedrijven en organisaties die maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, biedt FCF de mogelijkheid om co2 uitstoot te compenseren met eerlijke co2 rechten. FairClimateFund is door ICCO opgericht die ook de enige aandeelhouder is.
Hoe werkt FairClimateFund? (klik voor meer info)
FairClimateFund investeert in projecten in ontwikkelingslanden, zoals het bouwen van biogasinstallaties in India. Met deze biogasinstallaties koken families klimaatvriendelijk. Ze gebruiken geen benzine of hout meer en dat zorgt voor een vermindering van de CO₂-uitstoot. Die besparing levert CO2 rechten op. FairClimateFund biedt deze CO2 rechten aan op de Nederlandse markt waar bedrijven, instellingen en particulieren deze kunnen kopen. Op die manier worden zij klimaatneutraal waar zij, met recht, trots op zijn. Door te verminderen en de restuitstoot te compenseren investeert men in schone energievoorziening in ontwikkelingslanden. Het mes snijdt dus aan twee kanten."
Aan de rand van de kaart
Ik verbaas me tijdens de reis en erna over hoe weinig wij eigenlijk van deze landen weten. Wanneer staat er iets in de krant of in andere media over Oezbekistan? Maar goed ook, misschien, want zou er wel iets in staan dan is het meestal niet veel goeds. Als er iets in de krant staat, gaat het bijvoorbeeld over Karimov, de absolute heerser, of liever nog over zijn dochter, die een ware boef met een poppengezichtje schijnt te zijn. En zich als dekmantel een aura van popartiest heef aangemeten.
Maar ook de geweldige cultuurschatten die hier staan en liggen, wie kent ze? Iedereen die van onze bestemming hoort, vraagt: wat zoek je dáár dan? Ook mensen die toch wel culturele belangstelling hebben. Reizen worden mondjesmaat aangeboden, meestal door wat avontuurlijker of specialistischer organisaties. Oezbekistan zie ik nu ook in het programma van Kras, trouwens. Teken van popularisering.
Voor mij, maar al langer voor mijn vrouw, heeft vooral de naam Samarkand een gevoelsbetekenis, die te vergelijken is met die de sprookjes van 1001 nacht: sprookjesachtig inderdaad, gewagend van onaardse schoonheid en mysterie, en bijna onbereikbaar. Zo aan de rand van de wereldkaart liggend, in onze verbeelding. Tot we in Ede op de open dag van SRC-reizen een presentatie over de Zijderoute meemaken en op dezelfde dag besluiten het dit jaar dan toch te gaan doen. Nú meteen boeken.
Als wij in Oezbekistan arriveren, hebben we ons avontuur in dat totaal andere Centraal Aziatische buurland al achter de rug. Turkmenistan. Mijn reisverhaal daarover staat op deze website in een aparte webpagina (onder Azië).
Een bord in Khiva, waarop de hele Zijderoute (Silk Road) is aangegeven. Van Rome en Granada tot Beijing en Shanghai.