DE NOORWEGENREIS DIE NIET DOORGING
Een roadtrip naar en door Noorwegen, inclusief Lofoten & Vesterålen, in 25 dagen en bijna evenzovele etappes
Dit reisplan is gebaseerd op de autotour “Gunnhild” van NORSKE Noorwegenreizen met uitbreidingen en enkele aanpassingen.
Hieronder geef ik het reisplan van dag tot dag zoals ik dat grotendeels klaar had toen de annulering kwam. Op Facebook zag ik dat mensen zich toch aan het oriënteren zijn op een reis naar Norge. Ik hoop dat ik je daarbij wat kan helpen, met routes, tips over bezienswaardigheden onderweg en meer. Veel van wat je hier vindt is wel op internet te vinden maar zo heb je veel info bij elkaar.
© Lammert Metselaar/ www.reizenenschrijven.com
Het land was ons eerlijk gezegd tamelijk onbekend. Natuurlijk leefden we in 1989 mee met de opstand tegen Ceausescu, maar daarna werd het in Nederland vrij stil wat nieuws over dit land betreft. Dat Roemenië een land is met een grote cultuur, wisten wij minder. We hebben op deze reis heel veel van die cultuur gezien én gehoord, mede dankzij onze bekwame reisleidster. "Jullie Nederlanders zijn nu in een heel veilig land. Alle Roemeense criminelen zitten immers in Nederland!" Met deze ironische woorden worden we welkom geheten in Roemenië. Het stipt meteen een oordeel aan dat veel Nederlanders klaar hebben en het duidt toch ook wel aan dat Roemenen zich wel storen aan ons vooroordeel dat veel Roemenen die naar Nederland komen, crimineel zijn. Wij hebben in ieder geval op deze reis veel aardige Roemenen getroffen, genoten van hun gastvrijheid, hun cultuur en gewoonten. Ik noem van de gewoonten het paaseieren beschilderen, van de cultuur de vele bijzonder beschilderde kloosters die we mochten bezoeken, de gulle gastvrijheid van de 'boeren' van Sibiel waar we logeerden, de pracht van het Jugendstil Cultuurpaleis van Targu Mures, de ruige natuur van de Karpaten, ach, er was zoveel. Lees het verhaal!
Rondje Oostzee. Of: een tocht door acht landen met als thema: de rijkdom van de Hanzesteden en wat er nu nog van over is. In 19 dagen in mei-juni 2018 maakten we wandelingen, met toelichting van deskundige gidsen, maar ook op eigen gelegenheid, in resp. Rostock, Szczecin, Gdansk, het Malbork kasteel, Vilnius, het Rundale paleis, Riga, Sigulda, Pärnu, Tallinn, Helsinki, Stockholm, Kalmar, Malmö, Kopenhagen, Lübeck en Hamburg. Tijdens deze reis kregen we veel informatie over de Hanze en over de (geschiedenis van) bezochte steden en streken. In dit artikel versla ik onze reis per dag. Dus: veel informatie en uiteraard vooral ook weer veel foto's!
Een uitgebreide fotoreportage met reisverslag vanuit het gehucht Ford bij Kilmartin, aan de westkant van Schotland ten zuiden van het bekende Oban
en vanuit het gehucht Enochdu/ Straloch, oost-noord-oost van Pitlochry in de Highlands, ten zuiden van de Cairgorms National Park
We logeren in twee particuliere cottages, bezoeken veel kastelen en wandelen in de natuur. En natuurlijk maken we een bezichtiging en proeverij mee in een beroemde whiskystokerij.
Het is niet echt een 'verre' reis, maar dit artikel past ook niet bij de kampeerreizen, dus vandaar dat het bij deze categorie staat. Bekijk de ruim 500 foto's!
Het derde land dat wij tijdens onze korte maar intensieve reis langs de Zijderoute aandoen, is Kirgizië. Dat is weer een totaal andere ervaring dan Turkmenistan en Oezbekistan. Kirgizië is een land waar je het als toerist vooral van de natuur moet hebben, in tegenstelling tot de beide andere landen, want daar lag het meeste accent op cultuur. We beginnen in de hoofdstad Bishkek, reizen dan helemaal om het meer van Issyk Kul met een dagje Karakol ertussen. In Bishjkek besluiten we onze reis en van daaruit keren we terug naar huis.
Op drie aparte webpagina's vindt u een reisverslag, met daarbij een reisfotoreportage, over onze reis door Centraal Azië, namelijk langs de mooiste stukken van de legendarische Zijderoute, en wel door Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië. Aan elk land is een pagina gewijd. Op deze pagina het land met de meeste kunstschatten: Oezbekistan. Eerst wat bladzijden over Oezbekistan als land: politiek, geografisch, culinair, etc. Dan komt het reisverslag, met uitgebreide informatie over de bezochte kunststeden als Khiva, Bukhara en Samarkand. De tekst telt op papier 47 pag. A-4. U zou het reisverslag misschien als kunstreisgids kunnen gebruiken. Het verhaal wordt geïllustreerd met 657 foto's, die u aan het eind allemaal nog eens kunt bekijken in een galerij, zonder bijschriften.
Op drie pagina's vindt u een reisverslag, met daarbij een reisfotoreportage, over onze reis door Centraal Azië, namelijk langs de mooiste stukken van de legendarische Zijderoute, en wel door Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgizië. Aan elk land is een pagina gewijd. Op deze pagina het merkwaardige Turkmenistan. Eerst wat bladzijden over onze voorbereidingen op deze reis, het programma, een paar kaartjes ter oriëntatie, en korte bespreking van wat boeken en gidsen over dit gebied. Geen zwaarwichtige kost maar leuke boeken om te lezen en in de stemming te komen.. Daarna volgt dan een inleiding op het verslag, en daarna bespreek ik onze reis gedetailleerd. Aan het einde van het pagina-menu kunt u alle 313 foto's nog eens bekijken maar dan zonder onderschrift.
Het straatbeeld in de steden is niet grijs maar veelkleurig. Mensen zijn modern gekleed, werkende jonge mannen en vrouwen zelfs vaak chic en jonge meiden soms enigszins uitdagend met korte rokjes en broekjes. De hotpant bestaat hier -nog? Of -weer? En rokjesdag (deze mooie term is van Martin Bril zaliger) is het hier kennelijk bijna elke dag. De lichtreclames maken van ook steden in het binnenland waarvan ik nooit gehoord had, bruisende plaatsen waar vestigingen van KFC, Mac Donalds en Starbucks beslist geen uitzondering zijn. Gewone mensen dansen 's avonds (ouderen ook overdag) in parken, doen aan tai chi of wandelen of zitten gewoon wat. In sommige steden als Dali en Lijiang is 's avonds een relaxte sfeer op terrasjes, met sfeervolle verlichting en muziek. En een ons tot dan toe onbekende stad als Kunming blijkt een bruisende moderne stad te zijn, waar R en ik bij Häagen Dasz genoten van een lekkere ijscoupe.
China is een heel interessant land. Niet alleen is het op sommige plaatsen gezegend met een fantastische natuur (waar we een en ander maar lang niet genoeg van hebben gezien), maar vooral ook intrigeert de bevolking. De mensen zijn nieuwsgierig naar buitenlanders. Ik vond het ook geweldig om te zien met wat voor een snelheid en dynamiek de mensen dit land veranderen. Ik heb er een en ander over gelezen. Als ik dan lees hoe het tien, vijftien jaar geleden was en hoe ik het nu zag, daartussen zit een wereld van verschil. Wij in Nederland en Europa hebben over dit soort veranderingen denk ik vijf keer zo lang gedaan. Beijing, Sjanghai en Hong Kong, maar ook bijv. Chongqing en Kunming zijn fascinerende steden. Heel bijzonder vond ik ook wat we gezien hebben van de minderheden in het zuiden.
Een reisverslag en foto's van gedigitaliseerde dia's uit 1980. Van Delhi met de bus o.a. naar Jaipur; in Agra de fameuze Taj Mahal bekijken, de intrigerende erotische tempels van Kajuraho bezoeken, 's ochtends vroeg varen op de Ganges in Varanasi met zicht op de badende pelgrims en lopen tussen de nauwelijks gecremeerde lichamen van de ghats; het nog meer exotische Kathmandu en Bhatgaon in Nepal zien; dan ruïnes en tempels op het elegante Sri Lanka; de rots van Sigiriya beklimmen, en een avondlijke processie meemaken voor de Tempel van de Tand in Kandy; terug in India de kust-tempels bij Madras en de 'gouden' stad Kanchipuram beleven; en struinen op markten in het chaotische Mumbai, waar wij een even grote bezienswaardigheid vormden voor hen als de inwoners van Mumbai voor ons. In het vliegtuig stappen alsof je hier de trein neemt, en nog veel meer. Kortom, een van de meest interessante en intense reizen die ik gemaakt heb.
Deze reis in 1981 is min of meer onze huwelijksreis geweest. Nadat wij elkaar in 1980 ontmoet hadden op de reis naar Sri Lanka, India en Nepal, zijn we in de herfst van 1981 getrouwd. Deze Indonesië-reis maakten we in de zomervakantie daaraan voorafgaand. We zouden eerst naar Canada en de USA maar toen de dollar ineens heel duur werd, konden we die camper-reis kosteloos annuleren. In plaats daarvan werd het toen dus Indonesië. Mijn vrouw kende het land al maar wilde het graag weer zien en voor mij was alles hier nieuw. In 24 dagen bezochten we Singapore, Sumatra, Java en Bali. Op Sumatra logeren we op het eiland Samosir in het Tobameer, waarop we boottochten maken en we traditionele dorpen van o.a. de Bataks zien. We maken in Tomok van dichtbij een ritueel mee waarbij mensen bijdragen brengen voor een begrafenis; we zien traditionele dansen in Simanindo, we zien diverse markten, en natuurlijk genieten we van de schitterende landschappen. Op Java maakt vooral de Borobudur-tempel grote indruk en op Bali genieten we van de weelderige natuur, van een tempelfestival waar we de enige West-Europeanen zijn, en kijken we meteen de eerste dag onze ogen al uit als we een traditionele Balinese crematieplechtigheid mogen meemaken.
IRAN: verrassend veelzijdig, hartverwarmend gastvrij
Reisverslag Iran 2019. Echte hoogtepunten kan ik niet zozeer noemen, of het zou Persepolis moeten zijn. Eigenlijk vond ik bijna alles wat we zagen zeer de moeite waard. Of het nu de tuinen waren, de bazaars, de karavanserais, de moskeeën in soorten en maten, de oude koopmanshuizen, de oude, soms lemen steden en straatjes, de Torens der Stilte, de bruggen, de picknicks, het eten, de mensen die we ontmoetten, het was allemaal prima. Onvergetelijk. Een verrassende reis die ons diverse meningen deed herzien. Een reis die meer mensen zouden moeten maken....
Toen ik in september 2007 gestopt was met werken was duidelijk dat Riet en ik nog eens een of meerdere grotere reizen zouden gaan maken als de gezondheid en de overige omstandigheden het toelieten. In de winter van 2007-2008 oriënteerden wij ons met brochures, internetsites, boeken en bezoeken aan reizigersdagen van organisaties. Langzaam kwam Vietnam bovendrijven. ‘Waarom in vredesnaam dan naar Vietnam?’ vroegen sommigen.
Azië was ons bekend van reizen naar India, Nepal, Sri Lanka, Indonesië. Het is een intrigerend continent. Er is veel oude cultuur, de manier van leven van de bevolking is fascinerend, want in onze ogen zo afwijkend van wat wij ‘normaal’ vinden. Bij Vietnam komt er nog een uitbundige natuur bij, heel veel afwisseling in landschappen, klimaat en (minderheids)volkeren en natuurlijk toch de Amerikaanse oorlog, bij ons beter bekend als de Vietnam-oorlog. Alleen al de namen als Saigon, Hanoi, Da Nang, Pleiku enz. enz. hebben een magische klank van bekendheid.
Een van de mooiste landen die ik heb gezien, is Vietnam. Een ongekend vriendelijke en open bevolking, een land zeer veilig voor toeristen, met schitterend natuur- en landschapsschoon, en zeer interessante minderheden die nog aan tradities vasthouden die voor ons erg exotisch en soms vreemd aandoen, maar die zeer de moeite waard zijn om kennis van te nemen. De traditionele weekmarkten bij de bergstammen in het noorden zijn bovendien heel fotogeniek en zorgden voor ervaringen die wij niet licht zullen vergeten.
De nooit aflatende vriendelijke chaos van Ho Chi Minh City (Saigon), de orgastische kleurenexplosie van de Cao Dai-tempel, de steegjes met vriendelijke mensen in de visserswijk van Nha Trang, het vrolijke plein in Pleiku, de "vreemde" gewoonten van de Giarai en andere minderheden, de fietstocht bij Hoi An en alle toeristische aantrekkelijkheden van dit oude kustplaatsje, de mysterieuze karstbergen in de Ha Long Bay, en als hoogtepunt de markten van Sapa, Bac Ha en Can Cau om te eindigen in het ooit zo gesloten Hanoi.
En nog veel meer foto's in deze reeks! Vietnam in ruim 660 foto's! In de volgorde van het Reisverslag. (Aan het einde alle foto's in thumbnails).
Caïro, de piramiden, de oases, de koningsgraven, feluccatocht op de Nijl, en Sinaï met o.a. het Catharinaklooster, Dahab en wandelen in de hete Coloured Canyon. Inclusief pech met de bus midden in de Libische woestijn....Gedigitaliseerde dia's met bijschriften.
Kenia, het land van de wijde horizonten boven de savanne, met kleurrijke stammen als Masai, Samburu en Turkana, die gelukkig nog weinig westerse 'beschaving' hadden overgenomen en grandioze wildparken. Ik had het voorrecht in 1979 een paar weken achterop een vrachtwagen door dat land te kunnen reizen, te slapen in pubtentjes tussen het wild en onderweg prachtige en aardige mensen te ontmoeten. Ik maakte de reis met het toen nog jonge Baobab, dat die naam toen nog niet eens had. De man die later directeur werd van die organisatie, zat toen achter het stuur van de vrachtwagen en was onze reisleider, gids, tolk, vraagbaak, automonteur, en wat je nog maar meer nodig hebt op zo'n reis... Het was wel een avontuur: afzien met veel regen, vastzitten met de vrachtwagen in de modder van de Taita Hills en op de oevers van Lake Nakuru en diverse keren autopech, waardoor ik bij voorbeeld achterop een vrachtwagen van het Keniaanse leger naar het basiskamp werd teruggebracht. Je moeten wassen én tandenpoetsen met één kopje water. Van die dingen... Maar wat een ervaring! Waarschijnlijk was het de meest indrukwekkende reis van mijn leven. Nooit vergeet ik onze ontmoetingen met de speermaker Joseph in het Samburu-dorp en het -op gepaste afstand- mogen bijwonen van een initiatierite bij dit volk, met urenlang dansende krijgers. Een uitgebreid verslag met foto's, gedigitaliseerd van dia's uit 1979.
Reisverslag NAMIBIA, de ongeslepen diamant van Afrika
Mijn voornaamste doelen van deze reis waren allereerst de misschien wel nummer één fotografische locatie ter wereld: de Sossusvlei met de honderden meters hoge rode zandheuvels en Dead Vlei, met de dode bomen op de witte kleivlakte, scherp afstekend tegen het oranje-rode zand en de staalblauwe hemel. En het mysterieuze Kolmanskop, de aan het woestijnzand teruggegeven spookstad in het zuidwesten. En natuurlijk ook het befaamde Etosha-park, met de zoutpan en zijn gevarieerde dierenwereld.
Al reizend zijn er nog hoogtepunten bij gekomen. Want ook de Fish River Canyon is natuurlijk een belevenis, vooral als je overnacht op de rand van de kloof en de zon ziet opkomen over de rand. En de ontmoetingen met Damara mensen en met de nog steeds koppig traditioneel levende Himba’s. Ons letterlijke hoogtepunt was de vlucht in een Cessna boven de ontoegankelijke Namib-woestijn, waarbij we de rode zandduinen en de kust vanuit de lucht bekeken. Dat was onvergetelijk. NB: Alle foto's kunnen ook bekeken worden in de Galerie (laatste pagina, zonder bijschriften).
Zuid-Afrika is een interessant land, zeker voor ons Nederlanders, historisch verbonden als we zijn met dit prachtige land. We bezochten naast het Krugerpark nog meer wildparken als Mlilwane (Swaziland), Inkwenkwezi, Hluhluwe. We zagen shows van traditionele dansen en gebruiken, zagen schitterende landschappen en natuurschoon langs de Panoramaroute en de Tuinroute, in de ruige Drakensbergen (naar Lesotho), de Kaap en nog veel meer toeristische hoogtepunten. Geïllustreerd met veel bijzondere foto's. Fragment uit mijn inleiding op dit reisverslag:
"In het vliegtuig van Kaapstad naar Schiphol zit ik naast een Zuid-Afrikaanse dame van mijn eigen generatie. Eerst lijkt ze wat stug maar als we om één uur ’s nachts zitten te prikken in een soort pasteitje van vlees en groente, breekt het ijs. Ze woont in Cape Town vlak bij de Kirstenbosch Gardens. Als ik vertel dat mijn vrouw en ik daar eergisteren waren en het een van de hoogtepunten van de reis, ja zelfs een paradijselijk stukje aarde vonden, is ze zichtbaar verguld. Ze bekent dat ze er zelf minstens twee keer per week komt. ‘Iedere keer is het anders; het licht, de bloemen, de berg. I love Kirstenbosch.’ Ze is getrouwd met een medisch specialist en spreekt Engels met een Brits accent. Ze glimlacht als ik vraag of haar voorouders uit Engeland kwamen. ‘Ik ben Russisch’ zegt ze met een ironisch lachje."
Lees mijn verslag van een bezoek aan dit beproefde maar wonderschone land.
Om maar wat hoogtepunten te noemen:
de safari door het Krugerpark, de Panoramaroute, Swaziland met Mlilwane Wildlife Sanctuary, een Zulu-show; Hluhluwe Imfolozi Game Reserve, Greater St. Lucia Wetlands, de Drakensbergen, de tocht over de Sani-pass naar Lesotho, Inkwenkwezi Private Game Reserve, struisvogelstad Oudshoorn, walvissen spotten in Hermanus, het Kaapse schiereiland, Camps Bay, Hout Bay en zijn kolonie Kaapse Pelsrobben, Chapman’s Peak Drive, Simonstown met de pinguïnkolonie, Kaap De Goede Hoop, Cape Point, de Tafelberg (bij helder weer!!), de heerlijke Kirstenbosch Gardens, een wandeling naar het VOC-kasteel in Kaapstad...
en nog veel meer foto's van (bijna) alle toeristische hoogtepunten van dit fascinerende land. Kijk, voordat u er zelf naartoe gaat. Als u enigszins kunt, zou u dat namelijk moeten doen...
Badlands, Hoodoo's, Rocky Mountains, Jasper en Banff, British Columbia, USA en Waterton Glacier International Peace Park, Alberta Forestry Trunk Road
en Canada en USA in 1978 met vooral Yellowstone National park en Grand Teton N.P. Mijn eerste grote reis buiten Europa. Kamperen met een camperunit op een forse pick-up-truck. Een belevenis.
Een uitgebreide fotoreportage, gecombineerd met het reisverslag. Honderden foto's waarin ik de uitbundige tropische natuur heb vastgelegd. Costa Rica is een land dat bijna voor de helft uit beschermd natuurgebied bestaat. We bezochten verschillende natuurparken maar alleen al in sommige hoteltuinen zag je al zoveel vogels, vlinders, exotische felgekleurde gifkikkertjes, basilisken, dat we bleven fotograferen. Panama is een wat ruwere diamant, maar minstens even interessant. Natuurlijk is er een fotoreeks over het beroemde Panamakanaal. En dan nog de nevel- en regenwouden, de vulkanen, het fantastische en paradijselijke Bocas del Toro. Enfin: laat u inspireren.
De duizenden vogels op de Ballestas eilandengroep, de vlucht boven de mysterieuze Nasca-lijnen, de intieme hoekjes van het Santa Catalinaklooster in de "witte stad" Arequipa, de vlucht van de condor in de Colca Canyon, de kurkdroge Atacama-woestijn en de Maanvallei, de jeepsafari op het immense zoutmeer Salar de Uyuni, de Dali-landschappen, Laguna Bianco, Laguna Verde, Laguna Salada,en het onwerkelijke Laguna Colorada; Isla Inca Huasi, het cactuseiland; in het binnenste van de mijn Cerro Rico in Potosí, het heerlijke oude Sucre, de riet-eilanden in het Titicacameer, de Heilige Vallei, de Inca overblijfselen in en rond Cusco, Machu Picchu, ...
en nog veel meer ziet u weergegeven in deze fotoreportage!
Rondreis 2013. Hoogtepunt van deze reis was natuurlijk het bezoek aan de ruïnes van de Inca-stad Machu Picchu: inderdaad onvergetelijk, het opdoemen van de fameuze ruïnestad uit de nevelflarden daar onder je. Maar de jeepsafari over het grootste zoutmeer ter wereld, de Salar de Uyuni, en de tocht langs wonderlijk gekleurde lagunes en bergen maakte zeker niet minder indruk. Landschappen zonder enig groen en toch zo gevarieerd, zo vervreemdend van vorm en kleur. Niet te vergelijken met enig landschap dat ik ooit gezien heb, ook niet de Witte woestijn van Farafra in Egypte, of de Sinaï. En niet te vergeten de kleurrijke indianenmarkten die we hebben bezocht, zoals die van Tarabuco. Maar ook steden als Arequipa, La Paz, Sucre en Cusco waren zeer de moeite waard. Natuurlijk was het soms (lichamelijk) afzien door de hoogte op de Altiplano (vele dagen boven 4000 meter), maar de condor majesteitelijk zien langs scheren op meters afstand maakt veel goed. Lees hier over onze ervaringen. Meestal ervaringen om nooit te willen missen maar lees ook hoe de extreme hoogte en het intensieve programma een aanslag op onze gezondheid deden. Laat u inspireren maar weet ook waar u aan begint met deze reis!
Al vele jaren wilde ik graag de natuurparken in het zuidwesten van de USA bezoeken. Ik had in de jaren zeventig Yellowstone gezien en andere parken in het noorden van de VS en in West-Canada, zoals Waterton Glacier, Banff en Jasper. Ik was daar erg enthousiast over maar wilde ook letterlijk de andere kant van de USA graag zien: het droge zuiden met onder andere de wereldberoemde rode (tafel)bergen en natuurlijke bogen en ‘bruggen’, en de woestijnen met de grote cactussen, kortom, het 'wilde westen'. Ik zag op Flickr en andere fotosites prachtige foto’s van Monument Valley, en ik wilde zelf ook zulke foto’s maken en de omgeving zien waar ze gemaakt waren. Mijn vrouw ging maar al te graag mee, liet ze weten. En zo zagen en 'beleefden' we o.a. het fabelachtig mooie Monument Valley, de Grand Canyon maar nog minstens zo mooi: Canyonlands en Arches. En het sprookjesachtige Bryce Canyon, maar ook de prachtige kust van California.
Hier een zeer uitgebreide fotoreportage met een reisverslag van dag tot dag en heel veel links voor meer info en (route-)kaarten.