Drie dagen prachtige landschappen in Drenthe in januari 2017: de vorst en de mist schiepen centimeters lange ijskristallen aan alles wat uitstak in de natuur: bomen, takken, blaadjes, sprietjes,... Op 19 januari tussen elf en twaalf uur viel de dooi in door de felle zon. In een uur tijds was het hele witte kleed weggetrokken en liet het landschap zijn winterkleuren weer zien. 

Lees verder

De winter van 2017, 17, 18 en 19 januari om precies te zijn, bracht spectaculaire landschappen in onze omgeving voort omdat er centimeters dikke, zgn. ruige rijp aan alle bomen, struiken en plantjes zat. Hier een fotogalerij van wat plaatjes van het Ter Horster Zand, bij het Dwingelderveld. 

Lees verder

We wandelen graag in het Ter Horsterzand, onderdeel van het Dwingelderveld.

Terwijl de zon al laag staat en de besneeuwde hei in een gouden gloed zet, maak ik er een aantal winterse foto's. 

Lees verder

Foto's van een Dwingelderveld onder de sneeuw. Het Dwingelderveld is ineens een heel ander natuurgebied na een nachtje sneeuwval.

Niet alleen het aanzien van alles is anders, ook de sfeer is compleet veranderd. 

Lees verder

Winterse foto's van de Pesser Es onder een laagje sneeuw.

De Pesser Es is een heel oud cultuurlandschap. Van ouds was het een opgehoogd akkergebied, wat hoger liggend dan het omringende land door het eeuwenlang ieder jaar opbrengen van mest uit de potstallen van de omringende boerderijen. Dat valt nog te zien als je goed kijkt. 

Lees verder

In 2007 net voor de jaarwisseling is er een dag dat het hele Dwingelderveld in een sprookje lijkt omgetoverd.

Op elke tak en aan elke dennennaald en op ieder pijpenstrootje zit rijp. Soms wel bijna een centimeter lang -of dik, wat je wilt. In één nacht aangegroeid, en de volgende dag tegen de middag al bijna weer weg gedooid. 

Lees verder

Winter in De Wieden. Nog zo'n natuurpark bij ons in de buurt waar zó veel is te zien!

Op een winterdag met stevig ijs maak ik bij ondergaande zon sfeervolle plaatjes. 

Lees verder

Foto's van het Dwingelderveld in de winter.

Pony's ravotten in de kou op de hei, nevel geeft een beetje mystieke sfeer aan het bos. De zon gaat bleekjes onder.  In kale winters is er toch nog wel veel te zien in het Dwingelderveld. Kijk maar eens. 

Lees verder

IJspret, ijssculpturen en 'grafisch werk' van moeder natuur in het Dwingelderveld,

februari 2012

Lees verder
naar boven