Drie dagen prachtige landschappen in Drenthe in januari 2017: de vorst en de mist schiepen centimeters lange ijskristallen aan alles wat uitstak in de natuur: bomen, takken, blaadjes, sprietjes,... Op 19 januari tussen elf en twaalf uur viel de dooi in door de felle zon. In een uur tijds was het hele witte kleed weggetrokken en liet het landschap zijn winterkleuren weer zien. 

Lees verder

De winter van 2017, 17, 18 en 19 januari om precies te zijn, bracht spectaculaire landschappen in onze omgeving voort omdat er centimeters dikke, zgn. ruige rijp aan alle bomen, struiken en plantjes zat. Hier een fotogalerij van wat plaatjes van het Ter Horster Zand, bij het Dwingelderveld. 

Lees verder

We wandelen graag in het Ter Horsterzand, onderdeel van het Dwingelderveld.

Terwijl de zon al laag staat en de besneeuwde hei in een gouden gloed zet, maak ik er een aantal winterse foto's. 

Lees verder

Foto's van een Dwingelderveld onder de sneeuw. Het Dwingelderveld is ineens een heel ander natuurgebied na een nachtje sneeuwval.

Niet alleen het aanzien van alles is anders, ook de sfeer is compleet veranderd. 

Lees verder

Winterse foto's van de Pesser Es onder een laagje sneeuw.

De Pesser Es is een heel oud cultuurlandschap. Van ouds was het een opgehoogd akkergebied, wat hoger liggend dan het omringende land door het eeuwenlang ieder jaar opbrengen van mest uit de potstallen van de omringende boerderijen. Dat valt nog te zien als je goed kijkt. 

Lees verder

In 2007 net voor de jaarwisseling is er een dag dat het hele Dwingelderveld in een sprookje lijkt omgetoverd.

Op elke tak en aan elke dennennaald en op ieder pijpenstrootje zit rijp. Soms wel bijna een centimeter lang -of dik, wat je wilt. In één nacht aangegroeid, en de volgende dag tegen de middag al bijna weer weg gedooid. 

Lees verder

Winter in De Wieden. Nog zo'n natuurpark bij ons in de buurt waar zó veel is te zien!

Op een winterdag met stevig ijs maak ik bij ondergaande zon sfeervolle plaatjes. 

Lees verder

Foto's van het Dwingelderveld in de winter.

Pony's ravotten in de kou op de hei, nevel geeft een beetje mystieke sfeer aan het bos. De zon gaat bleekjes onder.  In kale winters is er toch nog wel veel te zien in het Dwingelderveld. Kijk maar eens. 

Lees verder

IJspret, ijssculpturen en 'grafisch werk' van moeder natuur in het Dwingelderveld,

februari 2012

Lees verder

De boeren in de (Noord-Oost)polder maken hun eigen moderne kunst op hun land met de teelt van bloembollen.

In het voorjaar is het een attractie voor veel mensen. Ook wij nemen zo nu en dan een kijkje. 

Lees verder

Schattige lammetjes in het Dwingelderveld: lente!

Het komende voorjaar springt het meest in het oog door de schattige lammetjes die beurtelings dartelen door de hei en dan heerlijk op een droog plekje een tukje doen onder het wakend oog van moe. 

Lees verder

In het voorjaar is het heerlijk  om de natuur in al zijn weelderigheid te zien ontluiken

bij voorbeeld in het arboretum (bomentuin) Poortbulten bij De Lutte in Twente, en in het pinetum (naaldbomen-en coniferentuin) Ter Borgh bij Anloo, in het stroomdal van de Drentse Aa. 

Lees verder

Langs de Vam-sloot gaan de orchideeën bloeien,

en de sleutelbloemen, schapen lammeren in velden geel van de paardenbloemen, en bij huis komen de jonge kool- en pimpelmezen uit de nestkastjes rollen en de jonge mussen uit de klimop. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

Lees verder

De Reest stroomt langs de grens tussen Drenthe en Overijssel.

Tussen Zuidwolde, Balkbrug en De Wijk en Meppel ligt een prachtig gebied langs dit kronkelende riviertje. Bij het huis Dickninge bij De Wijk is het bijzonder fraai, vooral als daar in het voorjaar de holwortel bloeit. Eén tapijt van paarse en witte bloemen. Daarvóór waren de sneeuwklokjes er al. En meer van die stinsenplanten, want ook de witte bosanemoon is hier goed vertegenwoordigd. 

Lees verder

Doosje is een gehucht van niks tussen Meppel en Wanneperveen.

Er zijn daar midden in het natuurpark De Wieden een paar wandelpaden die door interessante natuur voeren.  We wandelen er graag. In het voorjaar zien we onder andere jonge ganzen met hun ouders, wandelen we vlak langs een nest broedende knobbelzwanen en is er een weelde aan bloeiende planten. Reeën zijn er ook. En het is een van de weinige plekken die wij kennen waar je nog gagel kunt zien bloeien.

Lees verder

In Pesse waar wij wonen, worden we aan alle kanten omringd door boeiende natuur

en interessante landschappen. Naast het bekende (en 's zomers nogal toeristische) Dwingelderveld is er veel moois te zien in het gebied langs het 'Oude Diep', o.a. in de buurt van de vuilverwerking die wij nog altijd de VAM noemen. Verrassend is daar het grote aantal orchissen, orchideeën, dat daar in het latere voorjaar bloeit. Regelmatig zie ik er ook reeën en hazen. 

Lees verder

Zomer op het Dwingelderveld

is natuurlijk allereerst de paarse heide rond spiegelende vennetjes en tussen de statige jeneverbessen, maar het is ook de witte en roze waterlelies in het oude ven bij het Holtveen, de sprankelende kleverige bolletjes waarmee de intens rode zonnedauw insecten vangt,  en het diepe blauw van de gentiaantjes in de buurt van de radiotelescoop van Dwingeloo. 

Lees verder

Herfstkleuren zie je op weinig plaatsen zo uitbundig

en overdadig als in het Arboretum De Poortbulten bij het Twentse De Lutte. 2500  bomen en heesters verdeeld over 1000 soorten... Een natuurlijke beek, donkere poelen waarin de bomen kijken naar hun spiegelbeeld en gratis toegankelijk. Hoe bestaat het. 

Lees verder

Paddenstoelen en (andere)  zwammen.

Onverbrekelijk verbonden met de herfst, ook al kom je ze ook in andere seizoenen tegen. Ik heb er weinig verstand van wat namen betreft, maar ik vind het een zo vreemd verschijnsel in zijn bizarre veelvormigheid en kleurenrijkdom, dat ik er graag een pagina aan wijd. Ik kan er niet aan voorbij wandelen zonder er even aandacht aan te geven en er een foto van te maken (als ik een camera bij me heb uiteraard). 

Lees verder

Herfst. Tijd voor afscheid

van de zomerse warmte en overvloed, voor voorbereiding op de kille winter met schaarste. Het Dwingelderveld viert deze tijd met zijn uitbundigste uitdossingen. 

Lees verder

Subcategorieën

naar boven